[2010.11.10]
Torty weselne - słodkie dzieła sztuki.
Chcąc osłodzić wam troszkę listopadowe szare dnie oraz wieczory z chęcią zaprezentuję wam słodki i bardzo smaczny temat -torty weselne. Historia tortu weselnego jest powszechnie znana. Kiedyś torty weselne wykonywały dla Młodych ich babki, ciotki lub mamy. Torty były symbolem słodkiego wspólnego życia, czegoś dobrego. Myślę, że i teraz tak jest, choć wygląd tortów weselnych zmienił się radykalnie tak jak zmieniła się cała otoczka oraz pojęcie ślubu czy wesela.
Kiedyś torty weselne były prostymi formami i zazwyczaj patrząc z punktu technicznego miały okrągły lub prostokątny kształt (w zależności od tego, jaką blaszkę posiadała "pani cukiernik").Podstawą tortów były ciasta typu biszkopt, które do dziś dnia zazwyczaj są podstawą tortu weselnego. A więc podstawa biszkoptowa była rozkrajana lub dzielona na części oraz smarowana grubą warstwą kremów na bazie masła, niesamowicie słodkimi dżemami oraz te bardziej ekskluzywne torty były nasączane alkoholami. Służyły do tego różnego rodzaju nalewki smakowe, słodkie wina i likiery tudzież innego rodzaju trunki. Również słodkie do przesady lukry i bita śmietana gościła na tortach, oczywiście ubita, naturalna prawdziwa śmietana od gospodarza, a nie jak to moja babcia mawiała "sikacz na mleku", czyli śmietana ze sklepu. Dekorowane były najczęściej owocami nasączanymi w alkoholu, co lepsze obtaczane były czekoladą tartą na tarce, mieloną kawą, oblewane obficie słodkim lukrem czy wysmarowane po brzegi wcześniej już wspomnianymi kremami na bazie masła lub bitą śmietaną.
Dziś większość tortów ma podstawę z biszkoptu, lecz są one w lżejszej postaci oraz kremy czy bita śmietana nie są już tak tłuste i ciężkie jak kiedyś. Torty stały się leciutkie w konsystencji oraz puszyste. Mają przeróżne smaki oraz kolory również w środku i jeżeli są wykonane przez profesjonalną i renomowaną cukiernię mogą być smakowitą i przyjemną dla podniebienia gości oraz Młodych podróżą po słodkich smakach. Oczywiście nie tylko smak tortu jest dziś ważny. Jakieś 5 -8 lat temu w Polsce królowały torty biszkoptowe z bitą śmietaną. Dziś torty są w bardzo różnych formach, kolorach i raczej wyglądają jak małe lub duże dzieła sztuki. Bardzo modne są torty w kształcie kwadratu. Aczkolwiek okrągłe są zawsze piękne i eleganckie. Modne są również smaki, (jeżeli w ogóle smaki mogą być modne :) więc: bardzo modny jest smak czekoladowy, truskawkowy, migdałowy, marcepanowy oraz różany. Kilka lat temu pojawił się w przemyśle cukierniczym w Polsce tak zwany lukier plastyczny i tutaj zaczęła się nowa epoka tortów weselnych.
W USA torty weselne z masy plastycznej nie są już nowością. Technika zdobienia i wykorzystanie lukru plastycznego w przemyśle cukierniczym jest już w USA na bardzo wysokim poziomie, więc technicznie są one coraz bardziej rozbudowane, przecudne a technika wykonywania tych jak to ja nazywam: "słodkich dzieł sztuki" jest tak rozwinięta, że nie dziwota, że nasi rodzimi cukiernicy wciąż podpatrują, szkolą się oraz coraz częściej specjalizują się w dekorowaniu tortów weselnych. Nowoczesne torty weselne mają tak piękne formy oraz przecudne dekoracje na sobie, że mnie osobiście byłoby szkoda pokroić i zjeść takie cudeńko. Do dekoracji tortów weselnych używa się dziś nie tylko plastycznego lukru, również różnego rodzaju jadalnych farb w kolorze np. złota, srebra czy perły. Również różnego rodzaju perełek z cukru, kwiatów i innych elementów z cukru, lukru, żywych kwiatów, wstążek atłasowych, diamentów, spinek, ozdób z kryształków Swarovskiego, kamieni półszlachetnych czy pereł oraz wielu innych dekoracji, które kiedyś wydawałoby się, że nie nadają się do dekoracji czegoś, co będzie spożywane, czyli np. tortu weselnego. Moim zdaniem torty weselne powinny być oddzielną dziedziną sztuki i gdyby nie to, że główną ich funkcją są przede wszystkim walory smakowe i stojąc za długo po prostu by się zepsuły z pewnością byłyby galerie sztuki, w których można byłoby je z przyjemnością oglądać.
Zapraszam do galerii przepięknych tortów weselnych. Jeżeli chcielibyście na swoim weselu mieć taki śliczny tort jak te w galerii, po więcej informacji zapraszam do biura naszej agencji.
Małgorzata Pieczyńska
konsultant ślubny, florysta, właściciel Agencji Ślubnej DecorAmor
Wszelkie prawa zastrzeżone © Agencja Ślubna DecorAmor
Jakiekolwiek kopiowanie, powielanie, cytowanie, przedruk całości lub fragmentów na blogach
i stronach www zabronione, bez pisemnej zgody udzielonej przez firmę Agencja Ślubna DecorAmor.


















[powrót do strony głównej...]
|